Muzeul de Istorie Turda

Muzeul de Istorie Turda, fostul Palat Princiar din Turda, este unul din cele mai valoroase obiecte de cultură și arhitectură medivală din localitate.

Istoric, Muzeul de Istorie Turda a fost cunoscut sub mai multe denumiri: Camara de Sare, Casa Fiscala, Casa Princiara, Palatul Voievodal, Conacul Princiar sau Casa Bathory (in perioada in care cladirea era resedinta principelului Sigismund Bathory).

Palatul a fost construit la sfarsitul secolului al XV-lea, fiind destinat initial pentru Vama Sarii de la Turda. De-a lungul timpului, cladirea a fost renovata de mai multe ori, forma pe care o are in prezent datand din anul 1911. Între anii 1929 și 1951, clădirea a fost sediul ”Casei de Cultură” a orașului.

Muzeul de Istorie Turda a fost înființat în 1943 și inaugurat în anul 1951, la inițiativa lui Augustin Rațiu. Muzeul dispune de o colecție bogată de obiecte, în special din timpul romanilor. Vizitatorii pot admira materiale numismatice (monede vechi), epigrafice și arheologice.

Vizitatorii Muzeului de Istorie Turda pot admira un numar de 40.000 de exponate, prezentate in expozitii diferite, in functie de perioada din care provin:

Expozitia medievala si moderna include 6650 de obiecte. Printre acestea se numara o colectie impresionanta de numismatica (aproximativ 5000 de monede, incadrate intre secolele XI si XVIII), acte si diplome care atesta activitatea breslelor mestesugaresti (blanari, pantofari, macelari, croitori, cizmari, cojocari, tabacari, tamplari, strungari si pieptanari), dar si diplome nobiliare. Aceeasi expozitie include o colectie de arme si echipament militar, care numara in jur de 100 de obiecte.

O alta expozitie este cea din epoca post-romana (secolele IV – VIII). Plecarea Legiunii a V-a Macedonica din Potaissa a adus cu sine migratia unei parti ale populatiei, care a ales sa urmeze romanii in retragerea spre sudul Dunarii. Totusi, relatiile cu Imperiul Roman nu au disparut total. Dovada stau obiecte datate in secolele IV-V: vase de ceramica, opaite, obiecte de podoaba, descoperite aici. Muzeul de Istorie Turda detine obiecte care atesta prezenta unor grupuri de migratori care au locuit in Castrul Roman in secolele V-VI: vase de ceramica, fibule si cateva morminte. O descoperire importanta a fost mormantul unei printese (al carei schelet este expus la muzeu).

Muzeul de Istorie Turda dispune de asemenea de o colectie de obiecte datand din perioada Romana. Printre acestea se numara fragmente de oglinzi din metal slefuit sau din sticla de mici dimensiuni cu rama de plumb, ornamentata. S-au mai descoperit zaruri din os, utilizate pentru jocuri de noroc, dar si jucariile pentru copii create din lut ars: papusi cu membre mobile, caluti, carucioare miniaturale si altele. Pentru pregatirea si servirea mesei se utilizau vase ceramice, cele mai multe fiind din productie locala. In Castrul Roman a fost descoperit un depozit de circa 200 de amfore (utilizate pentru transport untdelemn) fragmentare. Din aceasta perioada, provin si instrumente si ustensile din fier, specificice mestesugarilor, creuzete din ceramica si numeroase bucati de zgura.

Totodata, cei care viziteaza Muezeul de Istorie Turda pot admira obiecte descoperite in anii 2005-2006 intr-un sit arheologic de pe teritoriul comunei Sandulesti, datate in perioada preistorica. Cele mai vechi vestigi apartin unei mici asezari apartinand neoliticului si dateaza din anii 4900-4700 I Hr.

Muzeul de Istorie Turda se afla in centrul orasului, langa Biserica Reformata. Adresa acestuia este strada Bogdan Petriceicu Hasdeu, nr 2. Recent, s-a creeat un parteneriat intre muzeu si Salina Turda, urmand ca turistii sa poata vizita ambele obiective cu acelasi bilet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.