Cheile Turzii, la 12 km de Turda

Pentru cei dornici de aventura, muntii, care, pot fi vazuti in toata splendoarea lor chiar din interiorul orasului, parca indeamna la o plimbare prin defileul creeat de raul Hasdate sau, in cazul celor mai curajosi, la o sesiune de alpinism. Cheile Turzii se afla la 6 km de Turda. Aici se poate ajunge usor cu masina sau cu bicicleta.

Cheile Turzii au o lungime de 1300m si o inaltime a peretilor de pana la 200 de metri. Acestea ocupa o suprafata de 324 de hectare. Peste raul Hasdate, care strabate Cheile Turzii pe intreaga lungime si creeaza defileul transformat in prezent in circuit turistic, exista 4 punti. Prima din ele, numita “Podul Pesterilor” este amplasata in apropiere de intrarea vaii Hasdate in Chei, iar ultima punte ste situata la iesirea din Chei. Dupa fiecare punte, circuitul turistic din Cheile Turzii urmeaza un alt mal al raului Hasdate.

Cei care decid sa exploreze aceasta regiune vor fi intampinati de un peisaj carstic extraordinar, care contine stanci inalte si abrupte, reste ascutite, turnuri de piatra, valcele pietroase si multe altele. Cheile Turzii sunt casa a peste 1000 de specii de animale, plante sau fluturi, unele fiind specii rare: usturoiul salbatic, acvila de stanca, sogartul de balta, tisa, garofita alba sau fluturasul de stanca.

In Cheile Turzii exista in jur de 50-60 de pesteri, arcade sau firide. In general, pesterile din aceasta regiune sunt de dimensiuni mici, cea mai lunga dintre ele fiind de 123 de metri. Cei pasionati de alpinism trebuie sa stie ca se afla in locul potrivit. Alpinistii prefera Cheile Turzii datorita verticalitatii peretilor si accesului relativ usor cu echipamente. Sportivii au si de unde alege, intrucat aici exista peste 200 de trasee de alpinism si escalada. Totodata, daca vin in perioada potrivita, se pot inscrie la concursurile anuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.