Salina Turda
Salina Turda este cel mai vizitat obiectiv turistic din municipiu. Dupa renovarea si repunerea acesteia in circuitul turistic in anul 2010, Salina a devenit un punct de atractie extraordinar, atragand tot mai multi turisti in fiecare an.
Primele dovezi care atesta mineritul in sare la Turda au aparut in secolele XI-XIII. In perioada medievala, Salina Turda era una din cele mai importante saline din Transilvania. In secolele XIII-XVI, ocnele de sare au fost dispuse in microdepresiunea Baile Sarate si pe versantul S-E al Vaii Sarate. In secolul XVII au inceput primele lucrari pe versantul nord-vestic al vaii.
Declinul Salinei Turda a inceput dupa anul 1840, mina ajungand in stadiul de rezerva a salinei Ocna Mures. Dupa Primul Razboi Mondial, exploatarea sarii devine monopol de stat. Datorita productivitatii scazute din mina turdeana, anul 1932 a insemnat sfarsitul acesteia. Salina Turda a fost inchisa o perioada, insa, in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, aceasta a servit drept adapost antiaerian pentru populatia orasului. Intre anii 1950 si 1992, primii 500 de metri ai galeriei Franz Josef au fost utilizati ca depozit de branzeturi.
Salina Turda a fost, pentru prima oara, deschisa publicului ca si obiectiv turistic, in anul 1992. Procesul de modernizare a Salinei a inceput in anul 2008, urmand ca din luna ianuarie 2010 sa fie redata circuitului turistic in stadiul in care se afla in prezent.
Salina Turda cuprinde o serie de galerii care pot vizitate in prezent. Printre acestea se numara Galeria Franz Josef, pe unde se facea accesul in Salina inainte de modernizarea acesteia, Sala Ecourilor (Mina Iosif), care poate fi vizitata doar prin intermediul balcoanelor sapate in sare, Sala putului de extractie sau Mina Ghizela.
Atractia principala din Salina Turda este Mina Rudolf, ultimul loc din care s-a exploatat sarea in Turda. In mina adanca de 42 de metri, turistii pot beneficia de acces la roata panoramica, standul de suveniruri, pista de bownling, amfiteatrul pentru evenimente si multe altele. O alta mina, Terezia, se afla la un nivel mai scazut de Mina Rudolf (accesul se face din aceasta mina, fie pe scari, fie cu liftul). Lacul subteran ocupa cea mai mare parte din suprafata vetrei camerei de exploatare. Turistii pot inchiria o barca pentru plimbare pe lac si pot admira insula formata din sare reziduala din mijlocul acestuia.
In Mina Anton, exploatarea sarii a fost posibila pana in anul 1862, cand, la adancimea de 108 metri, sarea descoperita avea un continut ridicat de argila. Camera de exploatare este izolata, fara galerii de legatura spre celelalte lucrari miniere din Salina Turda. Aceasta mina nu este inclusa in circuitul turistic.
O alta atractie, unica in salinele din Romania, este Sala Crivacului, o incapere octogonala in care este montat un troliu cu ax vertical, cunoscut sub denumirea de ”crivac”. Acest dispozitiv era actionat de cai si era utilizat pentru transportul pe verticala a sarii exploatate din mina Rudolf de la nivelul vetrei acestei mine pana la nivelul galeriei de transport. Unicitatea acestui obiectiv este redata de faptul ca Salina Turda este singura in care un astfel de utilaj se pastreaza pe locatia sa initiala. Recent, a fost inaugurata o macheta functionala care arata modul in care functiona crivacul.